Wij regelen de begrafenis die u wenst

Bij de keuze voor begraven regelen wij in overleg met u alles rondom de begrafenis. Zo informeren wij onder andere over de verschillen tussen een algemeen of een familiegraf en geven wij advies over grafrechten. Grafrechten geven recht op een plek op de begraafplaats voor een bepaalde periode. De kosten voor de grafrechten verschillen per gemeente en begraafplaats en worden betaald aan de houder van de begraafplaats. Er zijn grafrechten voor een algemeen graf en voor een particulier graf (familiegraf).

Plechtigheid
Voorafgaand aan de begrafenis kan er een dienst plaatsvinden. Dit kan een kerkdienst zijn of een samenkomst in bijvoorbeeld een uitvaartcentrum of aula van de begraafplaats. In onze eigen rouwcentra hebben wij alle faciliteiten tot uw beschikking voor een dienst. Van apparatuur voor beeld en geluid tot een kopje koffie of thee of een complete koffietafel. Wij kunnen u informeren over de mogelijkheden en uw wensen bespreken.

Algemeen graf

Een algemeen graf is een graf waarin meerdere mensen begraven worden die onderling geen relatie of familieband hebben. Ze worden begraven op volgorde van overlijden. Na minimaal 10 jaar wordt het graf geruimd en is er geen mogelijkheid tot verlenging. Een reden om te kiezen voor een algemeen graf zijn de kosten ervan. Een algemeen graf is vele malen goedkoper dan een eigen graf.

Familiegraf

Een eigen graf of familiegraf wordt ook wel particulier graf genoemd. De houder van de begraafplaats blijft eigenaar van het graf, maar de rechthebbende heeft het recht om te beslissen wie in het graf begraven mag worden. Dit kan vooraf worden vastgelegd, maar kan ook worden overgelaten aan de nabestaanden. Het graf wordt meestal uitgegeven voor 20 jaar. Na deze huur periode kan het worden verlengd. De kosten en huur/verleng periode van het graf verschillen per gemeente en begraafplaats.

Monument of grafsteen

Bij het plaatsen van een monument of grafsteen is belangrijk om te weten dat er bij algemene graven strengere richtlijnen voor de plaatsing van grafstenen of grafmonumenten bestaan, omdat deze graven gedeeld worden met meerdere personen. 

Onderhoudskosten

Een graf moet ook onderhouden worden. Dit kunt u zelf doen, of tegen betaling laten doen door de begraafplaats. Vaak worden er ook verplichte onderhoudskosten in rekening gebracht. Deze onderhoudskosten worden gebruikt voor het onderhoud van de algemene groenvoorzieningen van de gehele begraafplaats. De kosten voor het onderhoud verschillen per gemeente en begraafplaats.

Wat is de wettelijke termijn van begraven?

Een overledene mag volgens de Nederlandse wet niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven worden. En niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Dit staat in de Wet op de lijkbezorgingVan het termijn van 6 werkdagen kan worden afgeweken, bijvoorbeeld om godsdienstige redenen. Of als familie uit het buitenland de uitvaart wil bijwonen. Dit is alleen mogelijk met toestemming van de officier van justitie en/of de burgemeester.